Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.15

A koronavírus terjedését követő mobiltelefon-alkalmazások nem használhatók tömeges megfigyelésre, és azonnal üzemen kívül kell helyezni őket, ahogy a járvány véget ér – hangsúlyozta Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülési kérdésekért felelős tagja az Európai Parlament plenáris ülésének csütörtöki vitájában.

Hozzátette, hogy a deaktiválásnak automatikusan meg kell történnie abban az esetben is ha valaki elfelejti eltávolítani telefonjáról az alkalmazást. Alapvető fontosságú, hogy az alkalmazás használata önkéntes, átlátható és biztonságos legyen. Bluetooth típusú technológiákon kell alapulnia a földrajzi helymeghatározás helyett, továbbá interoperábilisnak kell lennie, vagyis működnie kell különböző országok és a különböző operációs rendszerek között is.
“Nagyon fontos, hogy a személyes adatok és a magánélet védelme érdekében megtaláljuk a legkevésbé tolakodó megoldásokat” – tette hozzá.
A téma vitájához fűzött írásbeli hozzászólásában Tóth Edina, a Fidesz uniós parlamenti képviselője kiemelte, hogy a mobilalkalmazások jól kiegészíthetik az emberek közötti érintkezések hagyományos módokon történő nyomon követését, és segíthetnek megszakítani a vírus fertőzési láncát. Hangsúlyozta azonban, hogy a mobilalkalmazásokra vonatkozó eszköztárat alaposan átgondolt adatvédelmi iránymutatásoknak is ki kell majd egészíteniük.
“Törekednünk kell a magánélet védelmét erősítő technológiai megoldások kihasználására. Az alkalmazásoknak a tagállamok járványügyi iránymutatásain kell alapulniuk, és tükrözniük kell a kiberbiztonsággal és a hozzáférhetőséggel kapcsolatos bevált gyakorlatokat is” – emelte ki.
Az Európai Bizottság április közepén közzétett iránymutatásai szerint az új alkalmazások eszköztárának jövőbeli fejlesztései során közös megközelítést kell kidolgozni egyes funkciókra, különösen a tájékoztatásra és a tünetek követésére vonatkozóan.

Az uniós testület megjegyezte, hogy fontos a tagállamok együttműködése is annak érdekében, hogy a gyakorlati eszközök használatát kidolgozhassák.
Az uniós tagállamoknak 2020. május 31-ig jelentést kell tenniük intézkedéseikről, és az intézkedéseket szakértői értékelés céljából hozzáférhetővé kell tenniük a többi tagállam és a bizottság számára.