Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.04
Egy év alatt 16 082 bagoly legalább 4 020 500 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztított el.

Tehát szeressük a mezei baglyot, mert aranyos, a mesékből is tudjuk, hogy okosak, de azért is, mert hasznosak. Nagyon. Nézzük a számokat, de előbb vegyük szemügyre honnan is tudjuk hány bagoly él nálunk.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) január közepén a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez kérte a média és a lakosság segítségét. Ennek alapján született meg a telelő erdei fülesbaglyok 2020. évi országos lakossági felmérésének összesítése.

A minden eddiginél több beérkező adat alapján tudjuk, hogy hazánk legalább 631 településén, 871 helyszínen, 16 082 erdei fülesbagoly telelt.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, négy óvoda és hat általános iskola, összesen több mint ötszáz fő vett részt.

Ennek köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. Az MME, a média és a lakosság együttműködésének sikerét az is jól mutatja, hogy 2020-ban 201 olyan településről kaptunk információkat, ahonnan az előző évben nem.

A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet.

Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 16 082 bagoly 4020 500 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztított el a 2019/2020-as telelési időszakban.

Hogy ez mekkora szám? Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) 100,5 tonna! A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.

További részletek, érdekességek, megyei bontású és összesített adatok: https://www.mme.hu/elkeszult-telelo-erdei-fulesbaglyok-2020-evi-orszagos-lakossagi-felmeresenek-osszesitese-20200504