Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.01
Újra megnyílnak a nagyközönség előtt a csehországi várak és kastélyok.

Május 25-én újra megnyílnak a nagyközönség előtt a csehországi várak és kastélyok.

Bár hagyományosan április elsején szokott kezdődni a turisztikai szezon, a koronavírus-járvány miatt ez idén későbbre tolódott.

A prágai Hradzsin, Csehország leglátogatottabb műemléke, szintén május 25-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Azt, hogy az egykori cseh királyi székhely melyik részei, illetve milyen kiállításai lesznek látogathatóak, később hozzák nyilvánosságra – jelentette be Jirí Ovcácek, elnöki szóvivő.
“Számolni kell azzal, hogy a látogatás szigorú higiéniai szabályok betartásához lesz kötve” – mondta a szóvivő. A Hradzsint évente több mint kétmillió látogató keresi fel. A nemzetközi turizmus járvány miatti megbénulása miatt az idén a látogatók száma minden bizonnyal jóval alacsonyabb lesz – véli a cseh sajtó.
A cseh nemzeti műemlékvédelmi hivatal közölte, hogy május 25-től látogatható lesz a kezelésében lévő összes csehországi vár és kastély is. A műemlékek körüli parkokat és zöldövezeteket már május 11-én megnyitják a látogatók előtt. Eredetileg a várak és a kastélyok újranyitását június 8-ra tervezték, de a járvány kedvező alakulása alapján ezt két héttel előbbre hozták.
Tavaly a csehországi várakat és kastélyokat – a Hradzsinon kívül – mintegy 5,5 millió látogató kereste fel. (MTI)