Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.04.30
Kisállatos kisfilmmel köszönti az édesanyákat a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Az intézmény honlapján, Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján is közzétett másfél perces videóban az Állatkertben most cseperedő kisállatok láthatók.

A kisfilmben láthatjuk az éjimajom-kölyköt, a matakóbébit és a feketehattyú-fiókát. Bemutatkozik az erszényből mostanában előmerészkedő Bennett-kengurukölykök egyike, valamint a februárban született, de hivatalosan csak április elején bemutatkozott tapír kislány, Hada is.

Ugyancsak feltűnik a még adventkor született, és azóta is szépen cseperedő lajhárbébi, és Arun, a most már két és fél esztendős kiselefánt is. Erről a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményben adott hírt.
Sok kisállat, kölyök és fióka él az Állatkertben, sokuk azóta jött világra, hogy a koronavírus-járvány miatt az intézmény kapuit átmenetileg be kellett zárni a nagyközönség előtt.
Az erszényesek közül a Bennett-kenguruknál szinte mindegyik nőstény erszényében van utód és a szintén az erszényesek közé tartozó rókakuzuk is kölyköt nevelnek éppen.
A Pálmaházban lakó, a tatuk rokonsági körébe tartozó matakóknál is született egy-egy utód, a velük szomszédságban lakó éji majmoknál pedig a legifjabb bébi március 20-án született.

Fotó: Pixabay

A veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál öt kölyök született, az indiai antilopoknál márciusban kettő, áprilisban pedig még egy borjú jött a világra. Gyermekáldás volt az elmúlt hetekben az indiai tarajos sülöknél és a nagy maráknál is – írja a közleményben.
Az idén született kisállatok közül Hada, a tapírborjú örvend a legnagyobb népszerűségnek. A februári születésű nőstény állatot néhány hetes korában, épp akkor tervezte bemutatni az Állatkert, amikor a koronavírus-járvány miatti rendkívüli intézkedések életbe léptek. Így a jövevény hivatalos bemutatkozására végül csak április elején kerülhetett sor, akkor is az interneten keresztül. A kicsi nevére szavazni is lehetett, amelyre végül tízezernél is több voks érkezett. A kistapír bemutatkozó kisfilmjét mostanáig csaknem háromszázezren tekintették meg.
A kisállatok között cseperedik még többek között Kuglóf, a féléves lajhárbébi, Arun, a két és fél éves kiselefánt és Indigo, a gorillakölyök is.
Az emlősökön kívül több más állatcsoport képviselőinél is volt a közelmúltban gyermekáldás. Az Ausztráliában őshonos fekete hattyúknál például április elején négy pihés fióka kelt ki a tojásból, de szaporodtak a pelikánok, a pápaszemes pingvinek, a hüllők közül pedig a szivárványos boák és a sisakos baziliszkuszok is.
Az Állatkert különleges virágküldési akciót hirdetett anyák napjához kapcsolódva, amelynek keretében a park egy-egy jelképesen örökbefogadott növényét, virágát lehetett virtuálisan elküldeni az édesanyáknak. Eddig csaknem százan küldtek ilyen módon ajándékot anyák napja alkalmából.