Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.04.19
Kihirdette díjazottait az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság, a három példaadó díj mellett egy citrom-díj is született.

A Műemléki Világnap alkalmából “Újragondolt Műemlékvédelem” címmel szervezett konferencián hirdették ki a díjazottak nevét. Az érdeklődők az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság honlapján (www.icomos.hu) követhették a konferenciát.

Három Példaadó Műemlékgondozásért díjat és egy Műemlékvédelmi Citrom-díjat vehetnek majd át az érintettek egy későbbi időpontban.

A műemlékvédelmi civil szakmai szervezet közleménye szerint az év legsikeresebb műemlék-helyreállításainak adományozott ICOMOS-díjjal ismerték el a gödöllői Grassalkovich-uradalomhoz tartozó, barokk eredetű, erősen leromlott állagú Várkapitányi lak külső és belső felújítását, annak az épülethez illő közösségi hasznosítását.
Szintén ICOMOS-díjat ítéltek oda a fővárosi Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga helyreállításáért, az épület példaértékű restaurálásáért, centrális terének kulturális hasznosításáért.
A harmadik ICOMOS-díjat a budapesti Stefánia út 20. alatti volt Ligeti-műteremház helyreállításáért adták, amelyet az egyedi történeti terek példa értékű hasznosításával, az új építészeti elemek és a történeti építészeti adottságok új funkciót is szolgáló összhangjával indokoltak.
A Példamutató Műemlékgondozásért díjjal – amellyel a műemlékek szakszerű fenntartására, megőrzésére, és az épített örökség közösségépítő jó gyakorlatára hívják fel a figyelmet – ismerték el a tíz éve folyamatosan megszervezett Budapest100 építészeti-kulturális fesztivált.
Szintén Példaadó Műemlékgondozásért díjat kapott a dabasi Fiatal Műemlékvédők Egyesülete, akik a helyi műemlékvédelmi munka mellett helyreállított székházukban, a történeti bútorokkal berendezett Gombay-Dinyés-kúriában bemutatják a dabasi kúriák történetét, makettjeit.
A Példaadó Műemlékgondozásért díj harmadik kitüntetettje a Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete, akiknek céljuk hozzájárulni a műemléki értékek megismeréséhez, hiteles megőrzéséhez, valamint a korszerű kutatási és feltárási módszerek alkalmazását, fejlesztését és megismerését segítik.

A szervezet által leginkább elhibázott műemlék-helyreállításért járó Műemlékvédelmi Citrom díjat a budapesti, Mikszáth tér 2. alatti épület tetőtér beépítéséért ítélték oda. Az indoklás szerint a Palotanegyed helyi védelmet élvező épülete magas tetőjének tíz évvel ezelőtt kialakított tetőablakai fölé síkban fekvő ablakok kerültek. Az ilyen tetőátépítések Bécsben is veszélybe sodorták a világörökségi helyszínt – írták.