Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.04.12
Mellőzzük a húsvéti locsolkodást, de ha mégis, legyünk óvatosak!

A saját és a mások egészségének megóvása érdekében ne menjünk sehová, csak ha halaszthatatlan dolgunk van. Ne most menjünk büszkén a fiunkkal húsvéti locsolkodós körútra a rokonokhoz, ismerősökhöz, várjunk vele még egy évet. A gyerek kibírja, mi meg nem visszük haza a fertőzést, amit valahonnan összegyűjtöttünk.

Otthon locsoljuk meg a feleségünket, anyósunkat, vagy a lányunkat, hogy a következő évig el ne hervadjanak, de nézzük meg mivel tesszük ezt. Mármint milyen kölnivel? Mert a parfümök és a locsolókölnik között vannak hamis termékek, amelyek kockázatosak az egészségre és hatalmas gazdasági károkat okoznak.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel közös közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unióban egészségügyi kockázatot és hatalmas gazdasági kárt jelentenek a hamis szépségápolási szerek, többek között a hamisított parfümök. Az ellenőrizetlen forrásból származó parfümök akár súlyos egészségügyi károsodást is okozhatnak.

A bőrpír és a viszketés mellett súlyos allergiás reakciókat, kiütéseket, asztmát, de akár arcüregi problémákat is okozhatnak a hamis készítmények.

A termék csomagolásának, üvegének megvizsgálásával megelőzhetők az egészségügyi kockázatok. De honnan is tudhatjuk, hogy melyik termék nem eredeti?

Hamisításra utaló jel lehet, ha a termék színe eltér a megszokottól, vagy jóval a piaci ár alatt kínálják.

“Húsvétkor különösen ügyeljünk arra, hogy honnan vásárolunk locsolókölnit vagy parfümöt: a legmegbízhatóbb forrásnak a márkaboltok és az ellenőrzött üzletek, hálózatok számítanak. Fontos, hogy az ilyen jellegű tudatos vásárlással az egészségünk megóvása mellett az eredeti termékek vásárlásával a gazdaságot is védjük.” – figyelmeztet a közlemény.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2017-2018-ban a legtöbb hamis parfüm és kozmetikum Törökországból érkezett az Európai Unió területére. Az összes készítmény mintegy 66 százaléka származik innen, míg 30 százalékuk Kínából, 3,3 százalékuk pedig Hong Kongból.