Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.04.08
Enyhe javulást hozott a járvány miatt jelentősen meggyengült belföldi turizmusban a hosszú hétvége.

A China Daily kínai pártlap internetes oldalán jelent meg az összesítés, amelyből kiderül, hogy a mozgó dátumú, idén április 4-ére eső kínai halottak napja (csingming) miatt szombattól hétfőig munkaszünetet tartottak Kínában, ahol az új koronavírus-járvány immár több mint egy hónapja lecsengőben van.

Az utazási irodák és más, turisztikai cégek március közepétől kezdték meg fokozatosan újraindítani a tevékenységüket, a hosszú hétvége pedig segítette a forgalom beindulását, jóllehet még így is jelentős visszaesés történt a tavalyi év azonos időszakához képest – idézi az MTI a kínai lap cikkét.

A kínai halottak napján a családok hagyományosan összegyűlnek szeretteik sírjánál, amelyet közösen letakarítanak, majd az elhunytaknak papírból készült, úgynevezett halotti pénzt égetnek felajánlásként. Ilyenkor jellemzően megnövekszik a belföldi utak száma, hiszen Kínában sokan élnek a szülőhelyüktől távol, míg mások üdülésre használják a hosszú hétvégét.

A Kínai Turizmus Akadémia jelentése szerint az idei évben azonban a turizmussal összefüggő bevételek éves összevetésben 80,7 százalékkal estek vissza – a három napos hétvégén mintegy 8,26 milliárd jüan (388 milliárd forint) bevételt ért el a szektor.
A belföldi látványosságokat közel 43 millióan keresték fel szombattól hétfőig, ami 61,4 százalékos hanyatlás a múlt évhez képest. A legtöbben rövid távra utaztak, saját szervezésben.

A szállodák és a légitársaságok pedig jelentős árengedményekkel csalogatták az utazókat – szombaton mindössze 170 jüanért (8 ezer forint) lehetett Pekingből Sanghajba repülni turista osztályon. A kínai államvasút adatai szerint pedig vonaton összesen 11,36 utat tettek meg a három nap alatt az országban.
A belföldi turizmus visszaesésében a koronavírussal kapcsolatos aggodalmakon túl a járvány miatt bevezetett óvintézkedések is közrejátszanak. A kínai fővárosba beutazóknak például akkor is kötelező a 14 napos karantén, ha nem hagyták el az országot, így a Pekingben lakók csak a legszükségesebb esetben hagyják el a várost.

Az ország több részén vannak érvényben ehhez hasonló karantén előírások, míg például egy, a közép-kínai Honan tartományban fekvő megyét a múlt héten vesztegzár alá helyeztek. A járvány kínai gócának számító, közép-kínai Hupejt pedig ugyan két hónap után már megnyitották, de csak az egészséges státuszukat igazolók utazhatnak a tartományon kívülre. A beérkező utasokat pedig országszerte különböző szintű egészségügyi vizsgálatnak vetik alá.