Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.04.07
Az országban több helyen készülnek a költészet napjára, melyet minden évben József Attila születésnapján rendeznek.

Versekről készült fotókat és szavalatokat rögzítő videók költészet napi posztolására buzdít Facebook-oldalán a balatonszárszói József Attila Emlékház.

Az emlékház azután hirdette meg a helyi önkormányzattal, művelődési házzal és általános iskolával közösen a Posztolj verset az éterbe! elnevezésű akciót, hogy a koronavírus-járvány miatt törölni kellett a község keddre tervezett hagyományos költészet napi programját.

Arra kérik a versszerető közönséget, hogy április 11-én készítsenek fotót nyomtatott, kézzel írott, vagy monitoron látható versről vagy verseskötetről, tegyék ki az esemény oldalára, vagy a saját hírfolyamukra a #JA115# hashtag kíséretében. Ugyanígy lehetőség van kedvenc versek, idézetek előadására és közzétételére élő videók formájában.

Online térben lesznek programok Győr-Moson-Sopron megyében

A koronavírus járvány miatt online térbe visznek több költészet napi programot Győr-Moson-Sopron megyében. A győri Író Alkotók Klubja kötészet napi tárlatát kétrészes videóban mutatják be. A kiállítást eredetileg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi térben mutatták volna be április 9-én. Dittrich Panka, a klub elnöke az MTI-nek elmondta: bár ígéretük van arra, hogy a kiállítást ősszel megrendezik, azonban a kötészet napja alkalmából is szerettek volna adni a közönségnek.

A 15 és 19 perces videókban zenei aláfestéssel olyan fotókat mutatnak be, amelyekre a klub tagjai verseket írtak. A fotók felét Nemes Zoltán fotós készítette az elkészült versekre, a másik felében a főként győri fotósoktól beérkezett képekre írtak verset a klub tagjai. A videókat a Győri Szalon és a Győr Plusz online felületein mutatják be.

A győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyermekkönyvtára április 6. és 30. között Versek a Facebookon címmel internetes játékot hirdetett általános iskolás korú gyermekek részére gyermekkönyvtár közösségi oldalán.

De szeretnék gazdag lenni címmel a könyvtár online műsorral is készül április 11-én 17 órától, amelyet az intézmény közösségi oldalán, később a honlapján is meg lehet tekinteni.

A Soproni Petőfi Színház társulata 25 perces videót készítenek Tiszta szívvel címmel, amelyet a társulat online felületein mutatnak be április 11-én.

József Attila 115 éve, 1905. április 11-én született, a költészet napját 1964 óta ünneplik a születésnapján.