Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.02.25
A mobilitás központi szerepet játszik az életünkben, hogy minél gyorsabban eljussunk az egyik pontról a másikra. A társadalmi elvárások miatt sokan belevágnak autóvásárlásba, még akkor is ha nem használják ki, és rengeteget költenek négykerekűjükre. Hazánkra nem jellemző, hogy az emberek három-négy évente lecserélik autójukat ezért a gépjárművek átlagéletkora folyamatosan növekszik és emiatt legtöbben szervizelésre költenek a legtöbbet. A Europcar Autókölcsönző összegyűjtött néhány hasznos javaslatot, amivel pénzt takaríthatunk meg autó fenntartása során.

Egy átlagos állapotban lévő 3-4 éves benzines autó éves fenntartása – szerviz, biztosítás, gumicsere, gépjárműadó, útdíjak, amortizációs díj stb. – bőven meghaladhatja az egy millió forintot. Mielőtt belevágnánk az autóvásárlásba vagy cseréjébe, érdemes végig gondolni a dolgokat és azon lehetőségeket, ahol megfoghatjuk a kiadásokat:

  • Készítsünk havi vagy akár egy éves kiadásiköltség-tervet, így szinte minden eshetőségre felkészülhetünk. Összesítsük például a havi üzemanyag, biztosítások, parkolási díj, autópálya-matrica, büntetések, szervizdíj, amortizáció költségét. A terv előnye, hogy segít a tisztánlátásban, hogy megéri-e, illetve fenn tudunk-e tartani egy autót.
  • Érdemes figyelembe venni azt, hogyha hitel bevonásával történik a vásárlás, akkor a pénzintézet elvárhatja, hogy a tulajdonos Casco biztosítást kössön. Használt autó vásárlásakor a legtöbb esetben nincsenek ilyen kötöttségek. Továbbá a gépjárműadó is jelentősen eltérhet, jóval kevesebb lehet a nem újonnan vásárolt autóknál.
  • Régi vagy új autót vegyünk? Mind a kettőnek megvan az előnye és a hátránya. Például ha használt autó mellett döntünk, lehet, kedvezőbb áron jutunk a gépjárműhöz, de nagyobb a kockázata annak, hogy előjönnek a rejtett hibái és a megtakarított pénz szervízre költjük. Az új autóknak nagyon magas az ára, de amint elhozzuk a szalonból, rengeteget vesztenek az értékükből.
  • Amennyiben nem ragaszkodunk az autóvásárláshoz, optimális megoldás lehet az autókölcsönzés. Az autók átlagos életkora kevesebb, mint 1 év. Néhány napra vagy hosszabb időre is bérelhetünk autót, és igaz, hogy bérleti díjat kell fizetnünk, de az autó szervizelését, biztosítását, adóját és gumicseréjét nem nekünk kell finanszírozni, és az autók el vannak látva autópályamatricával is. Továbbá ha rövid távra bérlünk gépjárművet az aktuális utazásunkhoz választhatjuk ki az ideális típust és a saját autó fenntartásából megmaradt pénzt másra költhetjük el.

„Hazánkban az autók átalagéletkora 14 év körül van, és viszonylag keveseknek van lehetőségük arra, hogy új autót vezethessenek. Cégünknél a legújabb modelleket vehetik igénybe a bérlők, így igazán különleges autózási élményben lehet részük, mivel hatalmas különbség tapasztalható egy régi és egy új autó között. Továbbá, gondoljunk csak bele, hogy sok autó nincs is kellően kihasználva, csak a pénzt viszik és folyamatosan veszítenek az értékükből. Legyen szó akár magánszemélyről vagy vállalatról, mindenképpen érdemes a lehetőségek közé felvenni az autóbérlést is. Az ügyfeleinknek igyekszünk minden esetben a legoptimálisabb szolgáltatást nyújtani, így nekik csak az útra kell koncentrálni, az autóval járó feladatokat pedig cégünk intézi” – nyilatkozta a témával kapcsolatban a Europcar Autókölcsönző egyik szakértője.