Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.02.11

A hatodik Precíziós Gazdálkodás és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás (PREGA) beharangozó sajtótájékoztatóját február 10-én a Veresi Paradicsom Kft. üzemében rendezték meg.

Fotó: Bódi Ágnes

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a február 18-19. közötti, hatodik Precíziós Gazdálkodás és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás (PREGA)  sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy a világban “gőzerővel halad” a precíziós gazdálkodás alkalmazása, amely a versenyképes mezőgazdasághoz elengedhetetlen.

– A világ többi részén működő agrárvállalkozások digitális átalakulása gőzerővel zajlik, jelentősen átalakítva az agrárium technológiai és gazdasági folyamatait, nekünk pedig kötelességünk felhívni a gazdálkodóink figyelmét arra, hogy a versenytársaik rohamléptekkel erősítik ezekkel versenyképességüket – mondta az államtitkár.

A tájékoztatón Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője is a magyar mezőgazdaságban meglévő növekedési potenciálról beszélt, amelynek kiaknázásához szükség van a digitalizációra is.

Hatodik alkalommal rendezik meg a PREGA Konferenciát és Kiállítást, a szervező Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum az esemény két napja alatt mintegy 150 szakmai előadással segíti elő a gazdák bevezetését a digitális világba.

Bolyki Bence, a főszervező Agroinform.hu vezetője szerint az idén minden eddiginél több, 150 szakmai előadás várja a látogatókat. A konferencia nem termékbemutatókról szól, a PREGA szervezőinek célja, hogy szigorúan szakmai előadások hangozzanak el. Megjelennek a szántóföldi és kertészeti, valamint állattenyésztési ágazatok, helyet kap a Digitális Agrárstratégia és újdonságként külön szekcióban szerepel az indoor farming, az agrár IoT és az élelmiszeripar.

Hét, munkaműveletekre tematizált szántóföldi szekció, kétnapos állattenyésztés szekció, három kertészeti szekció, újdonságként pedig élelmiszeripar és Digitális Agrár Stratégia szekciók várják a látogatókat az idei PREGA Konferencián és Kiállításon, amelyet február 18-án és 19-én rendez meg Budapesten az Agroinform.hu a NAK-kal és az AMC-vel együttműködésben.

A sajtótájékoztató helyszínválasztása sem volt véletlen, hiszen a vendéglátó, a Veresegyházon található Veresi Paradicsom Kft. innovatív technológiájának köszönhetően prémium paradicsomkülönlegességeket, köztük a világ egyik legédesebb és legaromásabb paradicsomát termeszti. Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom ügyvezetője – a PREGA Konferencia és Kiállítás egyik előadója – kalauzolta a társaságot végig a modern hatalmas üvegházba.

A vállalkozás a 2018 végén megnyílt mesterséges megvilágítású üvegházában hidrokulturás módszerrel – tiszta termesztésben, fenntartható, környezetbarát módon, biológiai növényvédelemmel – termeszt paradicsomot. A technológiának köszönhetően az év minden napján így a hideg hónapokban is – ugyanolyan ízletes, magas minőségű és magas beltartalmi értékű paradicsomok teremnek.

A tájékoztató résztvevői betekinthettek az üzemlátogatás keretében a nagyüzemi paradicsomtermesztés műhelytitkaiba, csodálatos paradicsomfák világában ismerkedhettek meg a termesztéssel.