Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.01.16
Budapesten Horvátország 2020-as EU Tanácsa soros elnöksége alkalmából ünnepélyes nyakkendőkötésre hívta az újságírókat a Horvát Idegenfogalmi Közösség magyarországi képviselete.

Varga Judit igazságügyi miniszter és Mladen Andrlic horvát nagykövet ünnepélyes keretek között nyakkendőt (kravátlit) kötött a békebeli rendőrt ábrázoló szobor nyakára Horvátország 2020-as soros EU-elnöksége alkalmából január 15-én. Budapesten, az Október 6. utca és Zrínyi utca sarkán. 

A Horvátország egyik jelképének is tekintett nyakbavaló egyik legemlékezetesebb megjelenítése 2003-ban történt, amikor egy 808 méteres vörös nyakkendőt kötöttek a pulai amfiteátrum köré.

A joviális rendőr egyébként egy Zrínyi sisakot visel, amely állítólag a mindkét országban nagy tiszteletnek örvendő szigetvári hős, Zrínyi Miklós egykori sisakjának mintájára készült.

Fotó: Bódi Ágnes

Rövid beszédében Mladen Andrlić elmondta, 2013-as uniós csatlakozása óta az ország először látja el ezt a fél évre szóló tisztséget. A horvát kormány Finnországtól veszi át a feladatot, és Németországnak adja tovább 2020 júliusában. A horvát kormány december végén véglegesítette „Erős Európa egy kihívásokkal teli világban” mottójú elnökség programját, amelyben az unió kiegyensúlyozott, fenntartható növekedésének elősegítését tűzte célul.

Varga Judit emlékeztetett arra, hogy kilenc évvel ezelőtt, 2011 első felében Magyarország szintén első alkalommal látta el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait. Hozzátette, Horvátország soros elnöksége Magyarország számára azért is előnyös, mert így ismét egy szomszédos, a bővítéspolitika folytatása, valamint a stabilitás és a biztonság mellett elkötelezett ország tölti be ezt a pozíciót.

Fotó: Bódi Ágnes