Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.12.04
Csaknem negyven ügyes szobrászkéz Európa különböző országából immár hetedszer faragott jéggyönyörűséget Tarajkán. A Tátrai jégtemplom idén az UNESCO kulturális világörökségek jegyzékébe sorolt európai középkori építészművészet ékességének – a párizsi Notre Dame katedrális alakját öltötte fel. A jéggyönyört a nyilvánosság november 22.-e péntektől tekintheti meg.

Párizs szíve, a város leglátogatottabb emlékműve, európai középkori építészművészeti kincs. A Notre Dame katedrális. Ennek arcképét öltötte fel az idei Tátrai jégtemplom. „A templomot 2019 áprilisában meggyötrő tűzvész világszerte kiváltotta az emberek érdeklődését. Mi úgy döntöttünk, hogy a katedrális szépségét úgy örökítjük jégbe, hogy a látogatók az eredeti arculatát lássák, tehát amíg nem fedték el a tűzvész következményeit elhárító restaurátorok állványai,“ mondja Lukáš Brodanský, a Magas Tátra központ üzleti és marketingi menedzsere. 

„A jelen műalkotással nem csak mestereink kézügyességére szerettünk volna rámutatni, hanem a történelmi műemlékekre és azok védelmének fontosságára is – tekintet nélkül arra, hogy Szlovákiában találhatóak-e vagy máshol a világban,“ teszi hozzá Lucia Blašková, a Magas Tátra Régió Területi Idegenforgalmi szervezet (OOCR) végrehajtó igazgatója. A Tátrai jégtemplom minden évben az OOCR által társfinanszírozott legsikeresebb projektek egyike.

Fotó: Máté István Kornétás Kiadó Kft.

A jégtemplom szezonjának megnyitását tehát a tűzvészre való megemlékezések kísérték Dáriusa Koči éneklésével hangsúlyozva, aki hódolatát a katedrálisnak Notre Dame de Paris Le Temps des Cathédrales musical egyik dalával adta meg. A tátrai jeges tisztelet bevezetésén a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Kiépítési minisztere Érsek Árpád is részt vett.

A jégtemplom építésére idén hihetetlen 1880 jégtömb került felhasználásra, amelyek össztömege több mint 225 tonna. Egy 25 m átmérőjű kupolában helyezkedik el. Az építmény legmagasabb pontja eléri a 11,5 métert. Adam Bakoš főépítészt 18 szobrász segítette Litvániából, Németországból, Lengyelországból, Csehországból valamint Szlovákiából. Ahogy vallotta, idén a katedrális rendesen megdolgoztatta őket. A múlt évekhez viszonyítva állítólag a legjobban. „Minden évben igyekszünk továbbfejleszteni a jégtemplomot. A Notre Dame külön felhívás volt számunkra. Egy nagyon bonyolult építményről beszélünk, sok gótikus részlete van, amelyet aprólékosan ki kellett dolgoznunk. A jég pedig nagyon igényes építőanyag.“

A Tátrai jégtemplomban megtalálják a gyönyörű nyugati homlokzat másolatát, ahol a három főbejárat található, és a középső felett a rozetta alakú vitrázsablak dominál. A főbejáratok felett emelkedik a harangozóként működő két első főtorony. A jégmestereknek mindig is a munkájukkal kapcsolatos látogatók reakciói hoznak örömet. „Öröm, ha dicséretet hallunk. A jégtemplomon valóban csúcsszobrászok dolgoztak egész Európából. Annak ellenére, hogy minden évben az építést követően rendesen elfáradunk, elég, hogy eltelik pár nap, és már alig várjuk a következő alkotást, amelyet elkészítünk,“ zárja le Bakoš.

A jégművészetet rejtő kupolához Ótátrafüredből siklóvasúttal lehet eljutni vagy gyalog egy igénytelen turistaösvényen.  A dóm naponta 9.00-től 16.00-ig tart nyitva, a téli fő szezonban és karácsonyi ünnepek alatt a nyitvatartási időt még meghosszabbítjuk. Belépés a jégbazilikába a látogatók számára ismét díjmentes és a szezon folyamán egynéhány koncert is megrendezésre kerül.  A jelen téli látványosság a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Kiépítési Minisztériuma pénzügyi támogatásával jött létre.