Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.12.04
Szlovákia Zsolnai régiója mutatkozott be december 3-án a Szlovák Turisztikai Képviselet és a Budapesti Szlovák Intézet közös rendezvényén, melyen Richard Janostin és családja gondoskodott a zenéről.

Soňa Jelínková, Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, és Ildikó Siposová, a Szlovák Intézet igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Marta Zimanová, a Zsolnai turisztikai régió marketingmenedzsere mondta el, hogy a régióban 12 százalékkal több honfitársunk töltött el több vendégéjszakát a zsolnai szálláshelyeken.

Északnyugat-Szlovákia legnagyobb városa és valódi központja Zsolna. 1990 óta Zsolnát a történelmi városközpont rekonstruálása után a legszebb renovált szlovák városok közé sorolhatjuk. A központ műemlékei a városi műemlékvédelmi övezet részét képezik. Zsolna domináns épülete a barokk Szent Pál apostol templom és egy jezsuita kolostor a 18. századból. A legrégibb fennmaradt műemlék a Rudiny városrészben található Szent István templom. Zsolnától északra, a budatíni kastélyban csodálhatják meg az ősi drótos iparosmesterséget. Ez a tárlat egyedülálló a világon a maga nemében. Zsolna környéke alkalmat ad gyalogtúrákra és pihenésre a közeli fürdőkben.

Maroš Badáň, a Zsolnai régió Árva területi egységének turisztikai marketingmenedzsere szerint nemcsak a várturisztika iránt érdeklődők számára vonzó a terület, de itt található a közeli Zuberecben az európai népi építészet egyik legszebb szabadtéri múzeumának tartott skanzen is a Hideg-patak partján felépített falumúzeum a jellegzetes piactérrel és kovácsműhelyével, tucatnyi tájházával.

A népi épületek régiókba szervezve mintegy 50 egységet alkotva láthatók, lakóházak, parasztporták, szakrális épületek (fatemplom, temető), az iparosok műhelyei és kézművestárgyak mind-mind a látványosság részei. A gorál hegyi tanyák elszegényedett lakosainak életét külön részen mutatják be. A zömmel szlovák és gorál népi építészet teljes spektruma és az állattenyésztés korabeli világa is megjelenik.

Évente 800 ezer látogató járja a régió hegyeit, keresi fel síközpontjait, és élményfürdőit is, az Árvai Várban pedig évente 200 ezer látogatót regisztrálnak. Számottevő barlangjaik még nem látogathatóak, olyan kerékpárutat terveznek, ami a többi régióval is összeköti őket. Kedvelt a turistakártyájuk is, amely jelentős kedvezményt nyújt a turistáknak.

A Richard Janostin család gondoskodott a népzenéről, gyermekeikkel, Lukassal és Martaval közösen mutatták be, hogy milyen zenére táncolnak a Zsolnai régióban, az esemény végén pedig szlovák ízeket kóstolhattak a meghívottak.