Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.10.18
Megújult Lipótváros ikonikus kávéháza, a Dunapark Kávéház a Pozsonyi úton. A régi BAUHAUS patinás épület megtelt élettel, a kerthelyiség tele van, eddig se panaszkodtak, de most a tulajdonosok ráncfelvarrást határoztak el. Nemcsak az épületnél, hanem az étteremben és az étlapon is.

Hogy mindezt bemutassák, szakújságírókat, éttermi szakértőket hívtak meg és Hogyan ne égjünk be a céges vacsin – címmel tartották meg a változást bemutató tájékoztatójukat október 17-én csütörtökön a helyszínen.

Impozáns, hatalmas belső terek, kifinomult artdeco enteriőr, és letisztult elegancia jellemzi már 1938 óta a kávéházat. Kucsera Lilla, a Dunapark kommunikációs vezetője így összegezte terveiket:

“A célunk, hogy újra visszaállítsuk a Dunapark Kávéház egykori hírnevét, így az elmúlt egy évben Csizik Balázs grafikusművész segítségével komoly arculatfrissítés történt, valamint megújult az étlapunk, bevezettük a heti séfajánlatot, és elkezdtünk nyitni a klasszikus programok mellett egy modern, kortárs irány felé is.”

Fotó: Bódi Ágnes

A változás érdekében nyitnak a kultúra, nevezetesen az irodalom felé is: “Fellépett nálunk Hámori Gabriella a Gyarmati Fanni Naplója című monodrámával, rendeztünk helytörténeti kiállítást a Budapest 100 programmal közösen a BAUHAUS emlékév keretein belül, valamint készülünk egy interaktív vacsoraszínházzal is a közeljövőben. Havonta két alkalommal latin zenés-táncos estet szervezünk, ahol igazi kubai zenészek húzzák a talpalávalót és profi táncosok tanítják a vendégeket a salsa alapjaira- tette hozzá.”

Az asztali etikettről Császár Zsuzsától

Olyan lelkesedéssel sorolja a programokat, hogy mi is részt vennénk ezekben de máris kapunk egy bemutatót a címben szereplő témából, az asztali etikettből Császár Zsuzsanna, etikettszakértőtől. Sok mindent mi is tudtunk, de azért volt egy-két megszívlelendő dolog számunkra is. Elmondta, hogy a teríték egyben puska is, hogy tudjuk mit mivel együnk, ha túl soknak találjuk az evőeszközt.

Fotó: Bódi Ágnes

Ilyen témák szerepeltek: hogyan jelezzük az evőeszközökkel a pincérnek, ha nem ízlett az étel? Hogyan tüntessük el egy apró trükkel a rúzsfoltot a pohárról? Miért nem szabad a levesnél túlságosan előrehajolni? Volt egy kis történelem is, megtudtuk, hogy a villa eredete mintegy 400 évvel korábbra tehető és a francia nemesek fejlesztették ki, mivel a sok réteg ruha és a szűk ingujj miatt nem tudták a kezüket a szájukhoz emelni étkezéskor.

Séfajánlat Szőnyi Pétertől

Az interaktív asztali etikett workshop egy nem mindennapi esemény, főleg, ha előkóstoló ebéddel társul, mi pedig szerencsére részesei lehettünk ennek az élménynek. A merész és egyben ellenállhatatlanul finom fogásokról Szőnyi Péter, a ház séfje gondoskodott. A meggyes céklakrémleves és a csicseriborsós ráksaláta igen magasra tette a lécet már az ebéd elején, így izgalmasan vártuk a főfogást. Hangzásra eleinte furcsa volt, ám ízre nagyon betalált a sertésszűz szilvás derelyével és jus-vel, és aki borjúmájat kért édesburgonya pürével és ruccolával, az sem panaszkodott.

Desszertnek választhattunk a kávéház cukrászatának remekei közül, volt aki mascarponés répatortát választott, én gyümölcsrizst. Ahogy elnéztem az elégedett társaságot, mindennel meg voltunk elégedve.

Fotó: Bódi Ágnes

És ejtsünk néhány szót a teremfőnökről is. Franciás elegancia, ezt mondta róla egyik kollégánk, aki jártas a teremfőnökök dolgában is, és igaza is volt. A fél éve itt dolgozó Nikola Péter osztatlan sikert aratott munkájával, mindenkire és mindenre figyelme volt, és ezt úgy, hogy észre se vettük. Kedves volt, udvarias eleganciával töltötte a fehér és a vörös bort a karcsú poharakba.

A látvány is csodálatos volt, egy emelettel lejjebb a kávéház zsongott, a kerthelyiség tömve volt vendégekkel, szemben az ablakon át a Bomboloni fánkozó portálja kínálta magát.

Hosszú csend után ismét visszatért az élet Budapest legszebb BAUHAUS kávéházába a Pozsonyi úton.