Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.10.17
Hetven százalékos intenzitású TAO támogatásból egy új, 33 méteres sportmedence lesz Martfűn. A 250 millió forintból felépülő medence alapkövét októberben ünnepélyes körülmények között tették le a város és a vízilabda sport képviselői a Martfű Uszoda és Gyógyfürdő területén. Martfűt lassan úgy nevezik majd: egy város, ahol mindenki tud úszni.

Beszéljünk Martfűről, ahol szinte állandóan történik valami jó. Hogy is kezdődött ez a szép történet, amelynek egyik állomása ez a most létesülő sportmedence.

Ez is úgy kezdődött, mint számos más alföldi településen. Olaj és gáz után kutattak, ám a csöveken keresztül nem szénhidrogén, hanem forró víz tört fel. A helyiek csak két teknőnyi vízben lubickolhattak, míg egy fiatal építészmérnök és édesapja arra nem járt véletlenül, s meg nem látta benne a nagy lehetőséget. Családi összefogással, jelentős pályázati pénzekkel és bankkölcsönökkel 2005-től kempinget horgásztóval, apartman házakkal, később szállodát, uszodát, majd wellness- és konferenciaközpontot épített. Középkategóriás árú szolgáltatásaikra bőven van jelentkező. Szívesen járnak ide beutalóval különböző bajaikkal küzdő emberek, mert az itteni gyógyvíz számos betegségre gyógyír.

Fotó: Bódi Ágnes

Szinte nincs olyan magyar úszó és vízilabda egyesület, amelyik ne töltött volna hosszabb időt a martfűi sportkomplexumban. A Martfű Gyógyfürdő és Uszoda megnyitása óta, vagyis 10 éve ad otthont különböző vízi sportágak edzőtáborozásához, felkészülési tornákhoz. Martfű már széles körben ismertté vált a vízlabda szakma berkeiben, mert a Magyar Vízilabda Szövetség hagyományosan itt rendezi a tehetségkutató Mikulás Kupát, valamint az éves bajnokságok több korosztályában is itt rendeznek meccsnapokat.

Nem csak az egészséges sportolóknak kapnak otthont, közel 150 sérült gyermek jár napról napra a TB által támogatott gyógyúszásra. Martfű, de a környező települések iskolái, óvodái is igénybe veszik a testnevelési órák vagy úszásoktatás keretében.

Fotó: Bódi Ágnes

A Magyar Vízilabda Szövetség sportfejlesztési programjában elnyert beruházás az Invictus SC sátras fedésű sportmedence beruházása. A fejlesztéshez a területet és a háttér infrastruktúrát a Martfű Termál SPA biztosítja.

Tomasovszky László, a Martfű Termál SPA Gyógyászati Központ, Uszoda és Gyógyszálló igazgató-tulajdonosa szerint a város, vagy a Tisza partja bejárható gyalog vagy kerékpárral, de aki a mindennapoktól elérő élményt szeretne, megteheti lovas szekéren is. A Tisza vadregényes partján visszatérhet az érintetlen természetbe, és a Kukucska lovastanyán egy pillanatra belekóstolhat a falusi élet ízébe. Sikeres az új szolgáltatásuk is, öt lovukból kettőt befognak a szekér elé, és az érdeklődőkkel körutazást tesznek a városban.

Fotó: Bódi Ágnes

A Kecső Zoltán vezette Tisza parti kávézó egyedülálló hangulatával összehozza a helyi lakosokat a Martfűre látogató vendégekkel. A régebben vadászházként működő kávézó kerthelyisége a melegben hideg söreivel, ízes pálinkáival nagyon vonzó a turistáknak és a csapatépítőknek is.

Itt megállt az idő. Itt nem rohan senki. A Tisza folyó is lassan, méltóságteljesen nyugalomra, kikapcsolódásra ösztönöz.