Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.09.25
A „Chatam Sofer” nevű villamosmegállót szinte az összes villamosvonal érinti Pozsonyban, így a hangszóróból naponta több százszor hangzik el a bölcs neve. Az emlékmű mellett mindkét irányban egy-egy Chatam Sofer elnevezésű buszmegálló és villamosmegálló található.

A városban lakók is tudják, ki nyugszik itt: a Chatam Sofer emlékhely egy különleges zsidó emlékhely, egy sok évszázados zsidó temető egyetlen megmaradt darabja, csak a legfontosabb rész, a Chatam Sofer nyughelyét körülvevő 23 sír maradhatott meg a föld alatt.

Fotó: Bódi Ágnes

A város főrabbija 1806-ban lett, ő alapította a rabbiszemináriumot a városban, az oktatás magas színvonalának és a szemináriumnak a hírneve egész Európát bejárta. Chatam Sófer az európai zsidóságra is nagy hatással volt, neki köszönhetően fejlődött a pozsonyi a világ egyik legmeghatározóbb zsidó oktatási intézményévé. A hírek szerint sírját 1923-ban még Albert Einsteint is felkereste, ma pedig zarándokok ezrei látogatják világ minden részéből.

Fotó: Bódi Ágnes

A Frankfurtban született neves rabbiról, Moshe Schreiberről (1762-1839), aki Chatam Sofer néven vonult be a történelembe, a pozsonyi Jesiva alapítója, munkásságát, műveit ma is gyakran idézik szerte a világon.

A Holokauszt Emlékmű

Pozsony óvárosának központjában található az 1996-ban épült Holokauszt Emlékmű, az egykori Neologi Zsinagóga helyén, amelyet 1969-ben bontottak el. Az emlékmű egy elpusztult zsinagóga sziluettjével maratott fekete falból és egy absztrakt központi szoborból áll, amelyet a Dávid csillag tetejére helyez, és egy fekete gránit állványra helyezi. Az emlékmű a szlovákiai 105 000 holokauszt áldozatára emlékeztetnek.

Fotó: Bódi Ágnes

A Heydukova utcai zsinagóga

A zsinagóga a Szlovák Nemzeti Kulturális Emlékműként szerepel. Az épület 1923-26 között épült Szalatnay Artúr építész elgondolása alapján. A vasbetonból készült, egyszerű formanyelvű épület homlokzatát hét hatalmas oszlop uralja.

Az épületben található az emeleten felszerelt Pozsonyi Zsidó Közösségi Múzeum, a „Pozsonyi zsidók és örökségük” állandó kiállítással, amely a nyári szezonban a nyilvánosság számára nyitva áll. A zsinagóga karzatán berendezett kis múzeumot is érdemes megtekinteni.