Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.09.19
Már hagyományosan idén is megrendezte partnerpartiját a Magyarországon működő Nemzeti Idegenforgalmi Képviseletek szövetsége (ANTOR) szeptember 17-én a Károlyi-palotában lévő Károlyi étteremben.

A rendezvényen Sona Jelinkova, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, majd Ciprust, Horvátországot és Máltát képviselő kollégái köszöntötték az utazási irodásokat és a szaksajtót. A képviseletek vezetői rövid köszöntőjükben kifejezték reményüket, hogy továbbra is jó kapcsolatban maradnak partnereikkel.

Molnár Judit, a MUISZ elnöke volt az esemény díszvendége, aki nemcsak a képviseletek munkáját köszönte meg, de értékelte a szaksajtó munkáját is. A szakmának együtt kell működni, a képviseleteknek köszönhetően Horvátországban és Máltán is részt vehettek tanulmányúton, Szlovákiában pedig Sona Jelinkovának köszönhetően Szlovákia több területével ismerkedhettek meg szakújságírók és az utazási irodákban dolgozók.

Elhangzott, hogy mindegyik tagországban folytatódott a turizmus növekedése, Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) képviselet-vezetője szerint az első nyolc hónap alapján 2 százalékos növekedést prognosztizáltak, augusztusban mérték a legnagyobb növekedést. A legkedveltebb nyaralóhely a Krk sziget, majd Crikvenica és Rovinj volt.

Fej fej mellett halad Ciprus és Málta idegenforgalma – mondta Hangya Edina, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal képviselője, a forgalom rohamos növekedése annak is köszönhető, hogy most már Debrecenből is indulnak járatok. Jövő évben a 10-11. évfolyamos magyar diákok 2 héten keresztül az angol nyelvet gyakorolhatják Máltán, ez az állami támogatásnak köszönhető.

A Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal képviselője Ács-Lévai Viktória statisztikai adatokat sorolt, szerinte év végére már 30 ezren lesznek, akik hazánkból Cipruson töltötték a szabadságukat, és 22 százalékkal többen látogattak az elmúlt nyolc hónapban erre a csodás szigetre.

Szinte minden felszólaló dicséretesnek mondta, hogy jelentősen emelkedett azoknak a foglalásoknak a száma, amelyeket utazási irodákban kötöttek a nyaralni vágyók.

Sona Jelinkova arról is beszélt, hogy nem elégségesek a szállodai statisztikai adatok, mivel több odalátogató nem szállodában száll meg, alátámasztásul elmondta, hogy egy új telefonos módszer segítségével vizsgálva, majdnem négyszeres a látogatók száma. Szokás szerint a Szlovák Intézetben évente többször mutatják be Szlovákia több régióját, október 2-án Kassára kerül sor.

A jelenlevők Niszkács Miklósról, a közelmúltban elhunyt turisztikai és gasztronómiai szakíróról emlékeztek meg, akinek életútját Szebeni Zsolt idézte fel.

A jó hangulatú partnerparti végét vacsora és tombola zárta.