Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.07.30
Az UNESCO világörökségi bizottság 43. üIésén Bakuban, Azerbajdzsánban az „Augsburgi vízmenedzsment-rendszert” kitűntette az exkluzív UNESCO világörökségi címmel. Az ülés alatt összesen 36 nemzetközi pályázatot bíráltak el, ebből háromnak németországi érdekeltsége van. Augsburgban óriási örömmel fogadták a hírt, július 20-án pedig nagy vízi fesztivált rendeztek a belvárosban.

Augsburg páratlan kincse

Dr. Kurt Gribl főpolgármester első közleményében így nyilatkozott: „Az Augsburgi vízmenedzsment-rendszer világörökségi kitűntetésével az UNESCO egy páratlan kincset ismert el, amelynek a város alapítása óta otthont ad. Hiszen Augsburg fekvése a Lech és a Wertach folyók találkozásánál nem véletlen, hanem stratégiailag átgondolt helyszín. A város gazdasági és kulturális fejlődését nem utolsó sorban a két folyónak, illetve a városliget gazdag ivóvízkészletének köszönheti. A Lech vízi erejét évszázadokon keresztül innovatív módon használták a malmok és az emelőrendszerek üzemeltetésére. Augsburg kézművessége virágzott és gazdagságot hozott a városnak – egyebek mellett azért is, mert az okosan kigondolt csatornarendszernek hála itt adott volt a jó higiénia és kiváló ivóvíz állt a polgárok rendelkezésére. Az emberi feltalálókészség, az úttörő mérnöki tudomány és a nagyszerű kútművészet együttese alkotja a vízmenedzsment-rendszer sikerének alapját, amely Augsburgban nyolc évszázadon át töretlenül átélhető – mind a mai napig. Városként igazán büszkék lehetünk erre a világörökségre és teljes szívből örülhetünk a kitűntetésnek.”

„Az Augsburgi vízmenedzsment rendszer összekötő kapocsként fogja össze a város számos kulturális műemlékét. A vízgazdaság emlékei Európa legrégebbi víztornyaitól a művészettörténetileg jelentős kutakon át egészen az ipari kultúra műemlékeiig vagy a volt www.germany.travel Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Lövőház u. 30 1024 Budapest, Magyarország Tel. +36 1 34 57 63 3 Fax +36 1 34 57 634 miklos.czeiszing@germany.tavel olimpiaterület kenuszakaszáig érnek. – mondta Thomas Weitzel kulturális referens Bakuban. – Az augsburgi világörökségi pályázat 22 elemének együttese technikatörténeti és kultúrtörténeti jelentősége miatt igazán egyéni esetet alkot: minden elem szoros kapcsolatban áll a vízépítészet technológiai újításaival, a vízerő fenntartható használásával és az ivó-, illetve a haszonvíz forrásokat kímélő elhatárolásával. Az UNESCO-cím számunkra egyet jelent azzal a kötelességgel, hogy a kitűntetett műemlékeket mintaszerűen fenntartsuk. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal is, hogy a világörökségi címmel egy közvetítési küldetést is kaptunk, amely szerint tovább kell adnunk és meg kell osztanunk a közösséggel a létfontosságú forrás, a víz fenntartható felhasználásának módját.”

Götz Beck, az Augsburg Tourismus ügyvezetője így nyilatkozott: „Az UNESCO világörökségi helyszínek turisztikailag nagyon fontosak. Az Augsburgi vízmenedzsmentrendszer kitűntetése kiváló lehetőség, hogy izgalmas impulzusokkal gazdagítsuk Augsburg turisztikai fejlődését a nemzeti és a nemzetközi szinten egyaránt.”