Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.07.24
Már második éve lesz ősszel, hogy átadták Szlovákiában a Magas-Tátra keleti szélén, a Bélai-Tátra lábánál fekvő bájos gorál falu, Zár (Ždiar) község szélén található Bachleda-völgyben (Bachledová dolina) azt a Lombkorona tanösvényt (Chodník korunami stromov), amely azóta is a látogatók számát tekintve rekordokat döntött.

A három hónap alatt felépített, fenyőfából ácsolt monumentális lombkorona ösvény, és a nem mindennapi élményt és panorámát kínáló kilátótorony és környéke az elmúlt két év alatt sokat fejlődött.

A Szepesi Magura Bachleda völgyéből, tavaly ősztől már az új, kabinos felvonóval közelíthetjük meg a roppant népszerű tanösvényt és a 32 méter magas jellegzetes alakú kilátótornyot. A lombkorona sétány után a végig lépcső nélküli, spirális járdán felfelé haladva egyre szebb panorámát élvezhetünk a közeli Bélai-Tátra jellegzetes vonulatára, mögötte a Magas-Tátrára a Lomnici-csúccsal. Északkeletre pedig a lengyel határ menti Pieniny-hegység látszódik a Három korona sziklás hegytömbjével.

Fotó: Bódi Ágnes

Mit láthatunk, ha megérkeztünk a kabinos felvonón? A hurokszerű ívben kanyarodó tanösvény 600 méter hosszú, 1,8 méter széles, 120 oszlop tartja, a végén pedig egy 32 méter magas kilátóból lehet megcsodálni a környéket. Ez utóbbi tetejére egy mozgáskorlátozottak és kisgyerekes családok számára is kényelmesen járható járda vezet fel. A tanösvényen többször interaktív, és humoros módon ismerkedhetünk meg a lábunk alatt elterülő erdő állat- és növényvilágával.

Fotó: Bódi Ágnes

Az ösvényen visszakanyarodunk a belépőkapuhoz, közelében megérkezünk a Lombkorona tanösvény leglátványosabb részéhez, a 32 méter magas kilátótoronyhoz. A húsz méter átmérőjű torony tetején egy úgynevezett adrenalin háló feszül, amelyet erős műanyag kötelekből készítettek, erre ki lehet sétálni, de vannak, akiket baráti kezek segítenek, mert nem szeretik, ha a lábuk alatt mozog a föld.

Fotó: Bódi Ágnes

A tanösvény környékén számtalan autó áll a parkolóban, a rendszámokat nézve a legtöbben lengyelek, csehek és magyarok igyekeznek a felvonókhoz. A fenntartók szerint még további fejlesztések is várhatók, megszépül az ajándékbolt, és éttermet is terveznek nyitni.

Fotó: Bódi Ágnes

Egy vidám kis játszótér is várja a gyerekeket a séta végén, a programot nyáron is javasolják, mert a hőség helyett a fenyőfák hűvöset adnak, télen pedig csodálatos látványt nyújtanak a havas erdők.

 Bővebb információ: magastatra.info

Fotó: Bódi Ágnes