Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.06.27
Sokévnyi invitálás után ez év június elején részt vehettem Anaheimben az USA legjelentősebb beutaztató vásárán, az International PowWow (IPW) rendezvényen. Pár nappal meghosszabbítottam a kinti tartózkodásomat, így lehetőségem nyílt eljutni Hearst-kastélyához (Hearst Castle).

A kastély (http://hearstcastle.org/) Kaliforniában, egy csodálatos út mentén, a Pacific Coast Highway (PCH) kaliforniai részén (1-es út) a Big Sur Road szakaszán, félúton Los Angeles és San Francisco között található. Mindössze pár percre attól a helytől (Elephant Seals Rookery), ahol ráadásként számos heverésző, ásítozó elefánt fókát csodálhat meg az odautazó.

Fotó: Takács István

Az amerikai üzletember, aki sajtómágnásként vonult be a történelembe, William Randolph Hearst a 20. század elején álmodta és építtette meg a később róla elnevezett kastélyt a 160 négyzetkilométeres San Simeon-i birtokán, pár km-re a Csendes-Óceántól. Az építkezésben maga is közreműködött. Hearstnek köszönhető a bulvárújságírás tömeges elterjedése. Vagyonát azonban csak részben szerezte a szenzációhajhász lapjaiból, ugyanis apjától tetemes vagyont örökölt, aki arany helyett rengeteg ezüstöt talált, amivel megalapozta a család jövőjét. William Randolph Hearst édesapja, George Hearst vásárolta meg 1865-ben a birtokot, melyen ma a kastély található. George Hearst csak egy kisebb házat építtetett olasz stílusban a part mentén. Az idősebb Hearst a feleségére hagyta vagyonát tartva fia költekező életvitelétől, aki már gyermekkorában kedvelte a helyet, amit végül 1919-ben örökölt meg édesanyja után. Azonnal hozzá látott álma megvalósításának, annak ellenére, hogy mindenki képtelen ötletnek tartotta egyetlen építészt kivéve, aki ráadásul egy hölgy volt. Ez azért különleges, mert az időben ritkaságnak számított, hogy nők mérnöki pályára menjenek.

Fotó: Takács István

A kastély a tervező Julia Morgan legismertebb munkája a több mint 700 épület közül, amelyeket hosszú és eredményekben gazdag pályája során tervezett. Kevesen tudják, hogy ő volt az első Kaliforniában hivatalosan bejegyzett és engedéllyel rendelkező női építészmérnök.

Az építkezés több mint 20 évig tartott, de a hatalmas épületegyüttes végleges elkészültét Hearst már nem élhette meg. A főépületet egy 16. századi Katedrális ihlette, de az épületekben többféle építészeti stílus ötvöződik. Hearst gyerekkori álmát valósította meg azzal, hogy akár több ezer éves kultúrákat, azok mementóit eredeti környezetükből kiragadva kissé újragondolva egy merőben más, akár kultúrtörténeti háttérrel nem rendelkező helyen elhelyezi. Ügynökei a világ minden tájáról gyűjtöttek régiségeket, faliszőnyegeket, ékszereket, drágaköveket és műtárgyak tömkelegét.  Az óegyiptomi Szahmet istennő négy szobra, melyek i. e. 1350-1200 évekből származnak, a kastély legrégebbi tárgyai. Ezeket a kertben helyezték el. Az i. e. 8. századtól az i. e. 4. századig terjedő időben keletkeztek az ógörög vázagyűjtemény egyes darabjai. A gyűjteményhez tartozik kilenc római szarkofág is, amelyek egyikén a díszítésen Apollo látható Athéné és a kilenc múzsa kíséretében. Az eredeti régiségek között számtalan másolatot találni, hiszen vagyona ellenére sem tudod mindent eredetiben megszerezni. A maga nemében egy pompás mór, spanyol, olasz, francia stíluselemekkel büszkélkedő épületegyüttest alkotott, ahol és amiben jól megférnek a gobelinek, a faragott egyházi székek, Napoleont ábrázoló festmények és a hímzett zászlók. Hearst nem volt vallásos, de kedvelte a vallásos témákat feldolgozó itáliai reneszánsz festők műveit. Hálószobájának a falán található egy 14. századi festmény, mely Madonnát és a gyermek Jézust ábrázolja, ami egyben a gyűjtemény legrégebbi festménye.

Fotó: Takács István

Az épületekben több mint 50 hálószoba, 61 fürdőszoba, 19 nappali és egy mozi valamint egy több ezer kötetes könyvtár található.

A két hatalmas úszómedence közül a fedett a római fürdő, melynek egész felületét 22 karátos aranyból és kék muranói üvegből készített mozaik fedi. Ezeket kézzel vágták és rakták fel 7 év alatt. A hatalmas kerti Neptunusz medence feltöltéséhez megközelítőleg 1,3 millió liter víz szükségeltetik.

Teniszpályák és egy kisebb repülőtér valamint összesen több mint 50 hektár kert és állatkert tartozik még a kastélyhoz. A sajtómágnás idejében többek között oroszlánok, egy gepárd, medvék, majmok, egy tapír, bárányok, bölények, antilopok, őzek, lámák, kenguruk, kecskék és rénszarvasok voltak az állatkert lakói. Marianne, az elefánt volt a vendégek egyik kedvence, aki Hearst élettársa a színésznő, producer, forgatókönyvíró Marion Davies első filmszerepéről kapta a nevét. A dolog pikantériája, hogy Hearst sosem vált el haláláig. 1951-ig felesége Millicent Wilson volt, akitől öt fia született, de házasságuk megromlott és később Hearst Marion Davies színésznővel élt együtt.

Fotó: Takács István

A kastélyba látogatás előtt esetleg érdemes megnézni Orson Welles Aranypolgár (Citizen Kane) 1941-ben forgatott filmjét, amit sokan Hearst megfilmesített élettörténetének tartanak és amit ő maga szeretett volna megsemmisíteni.

Számos híresség megfordult a birtokon, köztük Charlie Chaplin, Cary Grant, a Marx fivérek, Charles Lindbergh, Joan Crawford, Calvin Coolidge és Winston Churchill.

A kastély 1958 óta a nagyközönség számára is látogatható, mivel az örökösök 1957-ben Kalifornia államnak adományozták.

Annak, aki a közelben jár szinte kötelező és kihagyhatatlan úti cél a kastély és környéke, aminek a megközelítése hivatalosan csak helyi buszokkal lehetséges, hiszen autóval csak a Látogatói Központ (Visitor Center) ingyenes parkolójáig lehet eljutni.

Fotó: Takács István

Tapasztalatból mondhatom, hogy ez az a látványosság, amire célszerű előre rákészülni nem csak anyagilag, hanem időben, mivel egy nap alatt szinte lehetetlen az összes kiállítást megtekinteni. Ahhoz, hogy egyáltalán megpillanthassuk a hőn áhított „művet” egy hajtűkanyarokkal teli szerpentines útszakaszt kell túlélni, ami az ott dolgozó buszsofőröknek és buszaiknak már több ezerszer sikerült. Ezek után, ha szerencsénk van és nincs kb. 104 Fahrenheit azaz 40 Celsius fok hőség, akkor nincs más dolgunk, mint befogadni a csak angol nyelven ránk zúduló információáradatot és azt a lélegzetelállítóan sok szépet, ami elénk tárul. Nagyban fokozza az élményt, ha mi vagy utastársaink egyike némileg közelebbi kapcsolatban áll az angol nyelvvel, mert sajnos semmilyen más nyelven nem tartanak vezetést. Nyelvtudás ide vagy oda a Neptunusz medence és a panoráma egy életre szóló emlékkel kecsegtet.

A számtalan túrák közül első alkalommal az ún. Grand Rooms Tour vezetésen érdemes részt venni, amelynek ára felnőttek számára 25$, ami az oda-vissza busztranszfer és a Hearst Castle Theater filmvetítés díját is tartalmazza. http://hearstcastle.org/tour-hearst-castle/daily-tours/grand-rooms-tour/

Az egyéb túrákról és online jegyfoglalásról illetve gyerek-, és csoportoskedvezményekről a http://hearstcastle.org/tour-hearst-castle/tour-tickets-pricing/ linken lehet tájékozódni.

Mozgásukban korlátozottaknak ún. kerekesszékes túrát kínálnak.

Az utolsó buszindulásig a Visitor Center (Látogatói Központ) felé nyugodtan sétálhatunk a kertben és környékén, ahol valaha pompás állatkert is működött.

Ínyenceknek érdemes több napot is eltölteni és részt venni a többi túrákon, igaz ebben az esetben fejenként akár 100$ feletti belépőjegyköltséggel kell számolni. Sajnos nincsen ún. kombinált jegy. A környéken több motel és különböző szálláslehetőség található.

Szerző: Takács István