Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.06.13
Csernobil és Pripjaty egy szellemváros, ahol 1986. április 26-án leállt az idő, csak a Pripjaty folyó áramlása emlékeztet arra, hogy az élet folytatódik, Csernobil és Pripjaty városai élik a maguk különleges életüket. Sokan hozzákapcsolják a Csernobil szót az atomerőmű tragédiájához, a ”tiltott” zónához, a sugárzáshoz, a népszerű számítógépes játékhoz a "S.T.A.L.K.E.R." vagy azonos nevű könyvsorozathoz is ill. a HBO filmsorozatához.

A csernobili  tiltott vagy kirekesztési zóna, melyet a polgári lakosságtól évtizedek óta elzártak, most egyedülálló és látogatható világgá vált. A csernobili szervezett kirándulások különösen érdekesek lehetnek azok számára, akik nem csak az internetről, filmekből hanem a valóságban, élőben szeretnék megismerni Csernobilt. A vezetett túra során felfedezhetjük a tiltott zóna titkát, megtanulhatjuk hogyan kell felismerni és leküzdeni az átmeneti  és rejtélyes sugárzást.  Csernobil meglátogatása egy olyan út, melyre örökké emlékszel, megismerhetjük az atomerőmű baleset részleteit, a környék jelenlegi állapotát, sétálhatunk  Pripjaty utcáin, mely egy kísérteties város lakók nélkül, ahol a Szovjetunió szelleme még mindenütt szárnyal.

Fontos tudni, hogy a terület nem veszélyes, de be kell tartani a vonatkozó szabályokat.

A túra során mérhető sugárzási szint kisebb, mint az orvosi röntgen esetében, sugárzás mérőt biztosítanak minden részt vevőnek.

Fotó: Wendelin_Jacober /pixabay
Fotó: Wendelin_Jacober /pixabay

A kiránduláson való részvétel legfontosabb feltételei:

  • betöltött 18 év
  • a túra során szigorúan tilos alkoholt fogyasztani ill. ittas személyek nem vehetnek részt a túrán
  • megfelelő ruházat viselése kötelező! Zárt, vastag talpú cipő, jól záró ruházat (nem lehet rövid nadrág, szoknya, rövidujjú ing, poló, polóver).

Program

08:00 indulás autóbusszal Kijevből, menetidő kb. 2 óra

10:00 érkezés a csernobili atomerőmű ellenőrzőpontjához, 30 km-es zóna, útlevél ellenőrzés

10:30 ismertető az atomerőmű tragédiájának történetéről

11:30 belépés a 10 km-es zónába 

13:00 séta Pripjaty szellemvárosában, ahol látható a Polesie szálloda, az Energetik   központ,  a Prometheus mozi, a kórház, ahova az első sérülteket szállították, iskola, óvoda,  Lazurny uszoda, vidámpark, rendőrség és lakóházak

14:00 Ebéd

15:30 Csernobil valósága – a Csernobili Emlékpark meglátogatása,  csernobili szentély, a Svyato-Ilyinsky templom, az uszály temető megtekintése, rövid megállás a folyóparton.

17:00 Kirándulás vége, visszaindulás Kijevbe.

19:00 érkezés Kijevbe

Amennyiben a program felkeltette érdeklődését jelentkezhet a szervezett, minden hivatalos engedéllyel rendelkező túrákra Budapesten a Lupus-Travel Utazási Irodában, ahol teljes kijevi utazásának megszervezését is vállalják (szállásfoglalás, kijevi és egyéb ukrajnai programok). Tel.: + 361 266 99 11