Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.06.12

A tavalyihoz képest is többen érkeztek hazánkba és több magyar család utazott belföldön idén áprilisban. Az élénkülő belföldi forgalmat a húsvét és a tavaszi tanítási szünet hatása, illetve a jelentős, 30 százalékos SZÉP-kártyaforgalom növekedés is támogatta. Az új digitális adatszolgáltatási rendszernek köszönhetően jövőre már naprakész adatok biztosítják a magyar turizmus versenyképességét.

A 2010 óta folyamatosan erősödő magyar turizmus gazdaságban betöltött szerepe egyre jelentősebb, áprilisban is több mint 9 százalékos árbevétel növekedést értek el a hazai szálláshelyek. A magyar turizmus aranykorát éli, ahol alapvető elvárás, hogy a teljes szektor átláthatóan, adózottan működjön, a turisztikai forgalomról pedig naprakész adatok álljanak rendelkezésre. Mindezeket szolgálja az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bevezetése, amelynek üzembehelyezése menetrend szerint halad.

Az NTAK-ba már regisztrálnak a szállodák, esetükben júliustól megkezdődik a digitális adatszolgáltatás, a rendszerhez pedig fokozatosan minden szálláshelynek csatlakoznia kell. Az NTAK bevezetése teremti meg a lehetőségét annak, hogy jövő évtől 18 százalékról 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatás áfája. Magyarország Kormánya ezzel az intézkedéssel is támogatja a turizmusban tevékenykedő vállalkozások versenyképességét, ezáltal a magyar gazdaság további erősödését.