Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.05.21
Május közepén majálisokat rendeznek, vannak köztük olyanok is, akik előszőr szerveznek ilyet. Óbarok-Nagyegyházán a Hangistállóban hét végén, május 18 és 19-én az első Sajtmajálist "hozták össze" a Völgyvidék Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület projektjeként a Hangistálló szervezésében, a Nagyegyházi Baráti Kör Egyesület és Óbarok község önkormányzatának közös segítségével. A majális olyan jól sikerült, hogy hagymányt teremtenek belőle, és minden évben megrendezik.

A két napon nemcsak étellel, itallal és sajtkülönlegességekkel kínálták a jelenlévőket, de a Vértesi Erdő Zrt. kürt együttesének nyitóműsora elindította a dallamok sorát is. Többek között műsort adott Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, természetesen komolyzene is volt, a DANUBIUS vonósnégyes adott egy rövid koncertet népszerű darabokból a Hangistálló színpadán, és Ribli Ilona csellóművész és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész kamarakoncertjére is sokan voltak kíváncsiak.

Fotó: Bódi Ágnes

A csellóművész Ribli Ilona és férje Kolozsvári Mihály kézműves sajtkészítőket hívtak meg, hogy a kézműves termékek közvetlenül juthassanak el a fogyasztókhoz. Volt sajtkészítési bemutató arról, hogyan készül a sajt, a túró és a vaj otthoni körülmények között. Sajtról szóló mesék is születtek, Nagyné Kiss Katalin pedagógus felhívására sok iskolás írt mesét a sajtról, a legkiválóbbak díjakat is nyertek. A Szépviziek Erdélyből a többi – jelenlévő – sajtos szerint a Sajtmajális legjobb sajtkészítői díját nyerték el.

Fotó: Bódi Ágnes

A gyerekek örömére volt állatsímogató, táncház, a furfangos fából készült ördöglakatokat is megismerték, és hatalmas malommal játszhattak. Ebédidőben marhalábszár gulyáslevest, vagy palóclevest kaptak, és mindenki kedvencét, a nagyegyházi kemencés juhtúrós rakott puliszkát is megkóstolhatták.

Fotó: Bódi Ágnes

Hogy mi is az a Hangistálló? A sajtkészítők már ismerik, hiszen néhány éve, amikor megalakult az Országos Sajtúthálózat, ennek tagjaként ők a sajtmegálló címet nyerték el, vagyis többek között sajtos eseményeket is rendezhettek. De ehhez előbb egy istállóból kellett koncerttermet építeni.

Úgy kezdődött, hogy Ribli Ilona csellóművész és férje Kolozsvári Mihály mérnök úgy döntött, hogy a fővárosból Óbarok-Nagyegyházára költöznek, mai nem esett messze a várostól, mégis csendes község. Ilonáék találtak egy elhanyagolt régi istállót, amely egykor a Batthyány gróféké volt, és később a téesz magtárként használta.

Fotó: Bódi Ágnes

A csellóművésznő úgy gondolta, ha ezt az épületet rendbehozzák, nagyszerű koncertterem lenne. És Kolozsvári Mihály sok pályázati és emberi segítséggel, megvalósította az álmot, 2008 decemberében rendezték a Hangistállóban az első komolyzenei hangversenyt. Itt mutatkozott be a frissen megalakult Tátrai Vilmos Kamarazenekar, melynek Ribli Ilona is alapító tagja.

A megnyitó óta mindíg vannak koncertek, bemutatók, vidám és zenés összejövetelek, Nagyegyházán pezseg az élet. Jövőre is lesz sajtmajális.