Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2019.05.15
Mivel szeretünk utazni, szeretjük a Balatont, és bármelyik partján szívesen borozgatunk, vagy eszünk egy jót, már csak azt kell megtudni, hogy ha nem nyáron kelünk útra a tóhoz, akkor hol van nyitva olyan hely, ahol mindezt megtehetjük. Miért is gondoljuk, hogy a magyar tó csak nyáron várja a vendégeket? Miből éljenek a tó melletti vendéglátók, borászok, ha nem jön vendég?

Hogy a szezonalitás helyett egész éves vendégforgalom legyen, összefogtak a borászok. És jól tették. A húsz legismertebb balatoni borász és vendéglátós 2014. március 21-én alapította meg a Balatoni KÖR-t, amely a tóhoz tartozó 3 megyét és 6 borvidéket összefoglaló egyesület. Tagjai között van helyi étterem, cukrászda, borbár és több borászat is. Az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban, közös gondolkodásban rejlik, így jó szívvel ajánlják egymást is, a minőségi borászat és gasztronómia olyan képviselői, akik egész évben nyitva tartanak és várják vendégeiket.

Már csak az volt hátra, hogy a világ is tudomást szerezzen róluk, és arról, hogy szezonon kívül is fel lehet őket keresni. A tájékozódást a kezdetek óta segíti a Kóstold körbe elnevezésű kiadvány, amely 2018 nyár elején térkép formájában került a vendéglátóhelyekre, illetve elérhető az újságárusoknál is, és amelyben a télen-nyáron nyitvatartó borozókat, fagylaltozókat, vendéglátóhelyeket mutatja be. A Kóstold körbe térképben ötvenegy, a tó gasztronómiailag meghatározó helye mutatkozott be, ennek segítségével könnyen felfedezhetik a nyitva tartó vendéglátóhelyeket.

Fotó: Bódi Ágnes

A télen-nyáron elérhető Balatont hirdető Balatoni KÖR Egyesület 2018 őszén hívta életre az öt állomást bejáró, nem a nyári szezonra koncentráló Gasztropiknik elnevezésű rendezvénysorozatát, amely 6 állomáson mutatta be, hogy nemcsak a legmelegebb hónapokban érdemes ellátogatni a magyar tengerhez.

A rendezvénysorozatot első alkalommal Sümegen kezdték, majd Balatonlelle, Badacsony, Balatonfüred és Köveskál után május 10-én a rendezvénysorozat utolsó állomása a szántódi révből induló és oda ismét megérkező komp volt, itt mutatták be a Kóstold körbe című térképes kiadványukat.

Azért még rá is tudtak tenni egy lapáttal: bemutatták Luszit, egy kecses kis motoroshajót, amely a Balaton első egész évben működő hajójárata lesz, addig köti össze a két partot, amíg a tó be nem fagy.

Fotó: Bódi Ágnes

Tóth Balázs (BL Yachtklub) ötletgazda, a Balatoni KÖR alelnöke az utolsó pikniken, a szántódi kompon elmondta, hogy ennyi év munkája után egyre hosszabbodik a balatoni szezon, és egyre több vendéglátóhely dönt úgy, hogy leszámol a szezonalitással és egész évben nyitott kapukkal

várja a vendégeket, amelynek gazdaságélénkítő hatását a vállalkozókon kívül az önkormányzatok is egyre inkább megérzik.

A rendezvénysorozat sikerességét bizonyítja, hogy a 2019-2020-as őszi-tavaszi időszakra is megtervezték már a piknikeket: szeptemberben Sümeg, novemberben Badacsony, decemberben Balatonlelle, januárban Zamárdiban, február Balatonfüreden, márciusban Köveskál, májusban pedig a Komp lesz a helyszín.