Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.05.01
Azt a hírekből tudjuk már, hogy Martfűn mindig történik valami, ami az országos figyelmet erre a kedves kulturális és sportértékekben gazdag városra irányítja. De arra senki sem gondolt, hogy hirtelen az internetnek és a „bevállalós” városnak köszönhetően ahogy mondani szokták: „a csapból is Martfű folyik”. Egy olyan imázsklippel jelentkezett Martfű városa, amelyben közel 250 embert énekeltettek meg az Abba együttes Super Trouper című számának feldolgozására. Ne titkoljuk el az értelmi szerző nevét, megérdemli: az ötlet a Martfű Média munkatársáé, Magyar Máriáé volt, de a siker szinte az egész városnak köszönhető. A karácsonyra készült Szuper csúcshely című klip nagy sikert hozott.

Nézzük hát meg mit kínál Martfű az ide érkezőknek.

Elsőként a legfontosabbat mutatjuk be, amely számtalan sportolót, egészséges, és mozgásszervi betegségben szenvedőt vonz, az idén februárban ismét Hotelstars minősítés kapott Termálhotel Martfű SPA 3*superior  Gyógyászati Központ, Uszoda és Gyógyszállót.

Martfű azon kevés városok közé tartozik, amelynek gyógyhely minősítése van, gyógyfürdőjében OEP által támogatott kezeléseket végeznek, híresen jó gyógymasszőrjei vannak, a fürdőbe mintegy száz gyerek jár ide a megyéből gyógyúszásra, ezen kívül a városban minden diák itt tanul meg úszni. A szálloda vendégei bejelentkezhetnek víz alatti csoportos gyógytornára, iszappakolásra, víz alatti vízsugár masszázsra, medencés gyógyfürdőre, gyógymasszázsra, valamint a 18 év alattiak csoportos gyógyúszásra, amelynek lehetősége a térségben hiánypótló, hiszen kevés lehetőség adott ezekre a gyógyítási formákra, és rendkívül sok fiatal szorulna a kezelésre.

Fotó: Bódi Ágnes

A Martfű Termál SPA vezetője, Tomasovszky László szerint a Tisza magyarországi szakasza legnagyobb kanyarulatának mikroklímája és a föld mélyéről feltörő 62C-os gyógyvíz az utóbbi években a wellness turizmus, a sportturizmus és a gyógyturizmus hazájává varázsolta a könnyűiparáról is ismert kisvárost.

A fürdő többek között 33 méteres 4 méter mélységű úszómedencének köszönhetően – egyre népszerűbb a sportolók körében, áprilistól a nyár végéig folyamatosan érkeznek az edzőtáborozási lehetőséget kereső sportegyesületek. Nyáron nemzetközi vízilabda kupát tartanak az egyre gazdagabb szolgáltatási palettával rendelkező létesítményben. Közkedvelt a szállodában a szokásos szombati filmvetítéssel egybekötött fürdés is.

Fotó: Bódi Ágnes

Az egyedinek mondható szálloda – sportuszoda közvetlen kapcsolat vonzza a vízisport képviselőit. Lassacskán a vizilabda utánpótlás egyik legfontosabb tréninghelyszíne lehet. Vízilabdázó férfi és női csapatok határon innen és túlról is érkeznek. Az utánpótlás korúak és az élvonalbeli klubok mellett a magyar válogatott is többször megfordult már itt. De nem csak a labdazsonglőrök kedvelik a helyet. Az úszók alapozó táborozása is gyakori. A medence mélysége pedig ideális a búvárok nyíltvízi felkészítéséhez, tanfolyamok bonyolításához. Felejthetetlen élményt nyújt a szinkonúszó lányok gyakorlatozása is. A hely speciális adottságaira jellemző, hogy a Magyar Paraolimpiai Úszóválogatott is itt tartotta felkészülő edzőtáborozását. Természetesen nem szabad megfeledkezni a helyi sportolókról sem, a Martfűi Triatlon Klubról vagy az Invictus Vízilabda és Úszó egyesületről sem.

Szintén sikeres a Termal Spa területén lévő, kéthektáros tó horgásztóvá minősítése, ami a horgászok örömére izgalmas versenyeket tesz lehetővé, a város iskolásainak környezetvédelmi órákat is tartanak.

Fotó: Bódi Ágnes

Újabban már lovastanyája is van a fürdőnek, területén ifjabb Kukucska Attila az úr. A frissen végzett sportedző letelepedett a városban, az első időben az édesapja, az idősebb Kukucska is segített beindítani az életet, de a szálloda karbantartó vezetőjeként ma már csak a Nyíregyházi hagyományőrző programokban áll a fia mellé. Persze lehet számtani rá bármikor, de az ifjabb Attila mellé Lovas Réka, a párja áll és segít. Ő lovászként végzett Kenderesen, tehát nem áll messze tőle ez a szakma.

Tomasovszky László szabad kezet adott Attilának, megérdemelten, mert jó tervei vannak. A lovaséletet szeretné fellendíteni, megteremteni itt is a hagyományőrzést, és ha megalakult az egyesülete, akkor folytatja az éppen most elkezdett lovasszekérrel való utazások megszervezését. A szekér már a karám előtt áll, néha elkérik leány, vagy legénybúcsúra. A három ló, egy csikó és egy póni elégek tűnik a turisták, és a szálló vendégeinek kiszolgálására, a kicsik pedig megsimogathatják a nyuszikat és a kisebb kecskéket. Két hektár területet bérel az önkormányzattól, ahol kukoricát termeszt az állatok ellátásra és őshonos állatokat is szeretne telepíteni, persze csak válogatva, mert akár egy disznó szaga is elűzné a vendégeket.

Attilának fontos, hogy Martfűn, az 1848-as megemlékezésen is megmutathatta magát, mint a Magyar Királyi Kassai V. Honvéd huszárezred Nyíregyháza II. osztálya egyesületének tagja.

Fotó: Bódi Ágnes

És mi van még Martfűn?

Két híres cipőbolt, ahová annyian járnak olcsó és nívós cipőket vásárolni, hogy már építeni lehetne az üzletszerű cipőturizmusra is. Az már egy másik cikk témája lehetne, hogyan maradt meg a Tisza Cipőgyár helyén a két bolt és a Bata múzeumban megtudhatjuk ki volt a híres Bata cipők atyja.

Érdemes megnézni Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásait, köztük az Időkaput, amelyen minden ott házasodó pár átsétál. Kulturális hagyományokat, tárgyi emlékeket őriznek Martfű Néprajzi, Hely- és Ipartörténeti Gyűjteményei a Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótereiben. Az intézmény 500 személyes színház- és 3D-s mozi teremmel, táncteremmel, klubtermekkel, kiállítótérrel és táncpróba termekkel várja látogatóit.

Szerző: Bódi Ágnes