Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.04.03
Két nagyon ritka vietnámi szikaszarvassal gyarapodott idén tavasszal a Schönbrunni állatkert. Bár a márciusban született szarvasborjúk még ingatag lábakon állnak, egyre többször lehet megpillantani őket az állatkert hatezer négyzetméteres rinocéroszparkjában.

Nagy szemek és pöttyözött barna bunda – a két újszülött vietnámi szikaszarvas épp úgy néz ki, mintha a fiatal Bambi két példánya költözött volna be a Schönbrunni Állatkertbe. A bécsi állatkertben 2017 óta él szikaszarvasok egy kisebb csoportja, ami márciusban két borjúval is gyarapodott, egy nősténnyel és egy hímmel. A kivételes állatok a rinocéroszpark (Nashornpark) hatezer négyzetméterén osztoznak a  nilgau antilopokkal, az indiai antilopokkal és a park névadóival, az orrszarvúakkal. “A vietnámi szikaszarvasok különlegessége, hogy  pettyezett bundájuk nemcsak a fiatal állatokra, hanem a kifejlett példányokra is jellemző, ami jó álcát ad nekik az erdőben”, magyarázza az állatkert osztályvezetője, Simone Haderthauer, a hasonlóságot a világ leghíresebb szarvasbikájával.

A szabadon élő vietnámi szikaszarvasok világszerte a kihalás szélén állnak és állatkertekben is csak ritkán fordulnak elő. Főként a vietnámi erdőirtásoknak estek áldozatul, sok helyen pedig vadásztak is rájuk. Vietnámban is már csak védett vadasparkokban találhatóak meg. A nagy számú betelepített populáció miatt a Természetvédelmi Világszövetség ennek ellenére nem fenyegetett fajként tartja őket számon.