Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.03.27
Amikor a kikapcsolódás, pihenés kerül szóba, valahogy mindig a külföldi utazások, nyaralások jutnak eszünkbe. Ha szeretnénk feltöltődni, energiát gyűjteni, nem feltétlenül kell drága, külföldi utazásokban gondolkodnunk. Kishazánk számos csodálatos, kikapcsolódásra alkalmas hellyel rendelkezik. Az egyik ilyen kis ékszerdoboz a Geresdi-dombság szívében Bátaapáti.

Rejtett ékszerdoboz – Bátaapáti

Bátaapáti egy alig 500 lelket számláló sváb község a Geresdi – dombság szívében, Szekszárd közelében. Első írásos említése  1267-ből származik, ekkor ugyanis a bátai bencés apátság birtoka volt. A 18. század második felétől  az Apponyi család tulajdonába került, akik  néhány igen szép épületet hagytak az utókorra.  Bátaapáti egyik különlegessége, hogy csak egyetlen út vezet be a községbe, ezért úgynevezett „zsáktelepülés”.

Ez az adottsága lehetővé teszi, a világ zajától mentes, csendes, természet közeli, kikapcsolódást. Itt olyan érzése támad az embernek, mintha megállna az idő. Erdők, mezők, dombok, patakok, madárcsicsergés, igazi felüdülés a város zajától megfáradt léleknek.  A természet hangjai, az erdő csendje igazi élményt nyújt azok számára, akik egy kicsit szeretnének a világtól elvonulni és a természetben feltöltődni.

Fotó: facebook.com/Naspolyapanzio

A sváb építészet ékessége a Naspolya Panzió

Ebben a szinte meseszerű, hihetetlenül csendes környezetben található a Naspolya Panzió és Étterem, a sváb építészet egyik ékessége. Nevét a mögötte elterülő völgyről kapta. Az étterem teraszáról megcsodálhatjuk a Naspolya völgy egyedülálló panorámáját. Kis  szerencsével  legelésző szarvasokat és őzeket is láthatunk.

A panzió tulajdonosai kiválóan ötvözték a hagyományos sváb építészetet a modern kor kényelmével. A kényelmes, kétágyas, fürdőszobával, WIFI csatlakozási lehetőséggel ellátott szobákban reggelente madárcsicsergésre ébredhetünk és megcsodálhatjuk az ébredő természetet. A Naspolya Panzió szálláslehetőség mellett változatos programokat is kínál vendégei számára.  A panzió kertjében állatsimogatás és lovaglási lehetőség, a közeli erdőben szarvaslessel egybekötött erdei pikniken lehet részt venni. A vadászat és a horgászat kedvelői is megtalálják számításukat, hiszen a Naspolya Panzió kérésre vadászatot és horgászatot is szervez.

A panzió éttermében remek fogások közül választhatunk, kérésre napi menüt is készítenek. A betérő vendégeket is szívesen fogadják, előzetes egyeztetés alapján rendezvények lebonyolítását is vállalják. Legyen szó céges rendezvényről, családi, baráti összejövetelekről. A Naspolya Panzió és Étterem készséggel vállalja esküvők lebonyolítását is, a panzió kertje pedig tökéletes helyszín esküvői fotózáshoz.

Fotó: facebook.com/Naspolyapanzio

Részletekért kérd a Naspolya Panzió és Étterem ajánlatát, az alábbi linkre kattintva:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdl-W8AxgN_j9jwLrfagE5w-uVBxjcVZPCrCDUA8H35IwAI2g/viewform

Nemcsak a természet szépségeiben gyönyörködhetünk

Központi fekvéséből adódóan könnyen elérhető a környék összes látványossága, akár gyalogosan, akár autóval. A Naspolya Panzió és Étterem számos erdei túra  kiindulópontja , ha egy kis erdei sétára támadna kedvünk. Egy bőséges reggeli után útnak is indulhatunk, hogy felfedezzük a környék nevezetességeit. Bátaapáti kétségtelenül az aktív pihenést kedvelők és a természet szerelmeseinek a pihenőhelye.

A természet szépségein túl egyéb érdekességeket is felfedezhetünk a közelben. Az egyik ilyen érdekesség az Apponyi-gazdaság, amelyet már az 1780-as években jelentős borgazdaságként tartották számon. Ma Tűzkő Birtok néven, a világszerte ismert toszkán  Antinori- birodalom részeként működik. Az itt készült illatos-ropogós traminit elegáns olasz éttermekben szolgálják fel, ezzel is öregbítve a környék hírnevét. A Tűzkő Birtokon rendezett borkóstolók, pincelátogatások keretében lehetőségünk van megtekinteni a 300 éves földalatti pincéket és megízlelni az itt készült borokat.

Fotó: facebook.com/Naspolyapanzio

Jelentős művészettörténeti emlék a klasszicista stílusban épült Apponyi- kúria épületegyüttes, amely napjainkban szálláshelyként működik.

Említést érdemel a Tájház, ahol bepillanthatunk a régi sváb családok életébe, megismerhetjük népviseletüket, berendezési tárgyaikat és szokásaikat.

A 215 éves műemlék jellegű, későbarokk stílusban épült Evangélikus templom 28 méter magas sisakos tornyával előkelően magasodik a város fölé. Ha már a környékeny járunk, mindenképpen vessünk rá egy pillantést, annál is inkább, mert az 1789-ben épült templom változatlanul őrzi eredeti berendezését és díszes karzatát.

A településtől alig 2,5 km-re található  Üveghuta, mely egykor egy egyutcás település volt az Apáti erdő és a Véméndi erdő találkozásánál. Az 1950-es évekig éltek itt családok, melynek nyomait már csak az 1888-ban épített 10 méter magas torony maradványai őrzik. Ha egyedüllétre vágyunk, itt olyan erdőjárásra találunk, ahol igen kevés turista fordul meg, emelett a gránitkibúvások között nagyszerű, a Mecsekre látó kilátópontokat találhatunk.

Nem véletlenül nevezik Bátaapátit Geresdi-dombság gyöngyszemének. Egy eldugott, szinte elfeledett „zsáktelepülés”, ahol az érdekes látnivalók, a történelem és a természet szépsége együttesen gondoskodik az ide érkezők kikapcsolódásáról.

Czibere Csilla

www.almaidutjan.com