Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2019.03.13
Vasárnap 157 ember halt meg, miután az Ethiopian Airlines egyik Boeing-737-8 MAX típusú gépe nem sokkal a felszállás után lezuhant. Ennek következtében egész Európában megtiltották a Boeing 737 MAX-ok repülését, és egyre több ország tiltja ki légteréből a típust.

Felfüggeszti az összes Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-es üzemelését a kontinensen az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA).

Az unió légiközlekedési szerve kedden az MTI-nek küldött közleményében azt írta, elővigyázatosságból este 8 órától határozatlan időre kitiltja a tagországok légterében a Boeing MAX típusokat, emellett a harmadik országbeli üzemeltetők nem repülhetnek át az unió légterén a típussal.

Kedden számos európai ország tiltotta ki a légtérből és tiltotta meg a légitársaságoknak a típus üzemeltetését. Az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Ausztria és Hollandia után Olaszország, Lengyelország, Belgium és Norvégia is kitiltotta a típust a légtérből. Az EASA rendelete azonban minden tagország, így Magyarország számára is kötelező érvényű.

A légitársaságok közül a Norwegian 18-at, a holland TUI 15-öt, a Turkish Airlines 7-et, a lengyel LOT 5-öt, az izalndi Icelandair pedig 3-at üzemeltet Európában a típusból.

A Boeing az európai országok kitiltása után az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, tiszteletben tartják a döntést, de mivel az amerikai hatóságok továbbra is biztonságosnak ítélik a típust, ezért nem kényszeríti földre a MAX-okat. Jelezték, hogy a repülésirányító szoftverhez heteken belül frissítést adnak ki.

Az Ethipian Airlines Boeing 737 MAX-8-as repülőgépe az ET302-es, Addisz Abeba-Nairobi közti járat teljesítése közben, hat perccel a felszállás után zuhant le, a katasztrófát senki nem élte túl, a fedélzeten 157-en tartózkodtak. Tavaly októberben az indonéz Lion Air szintén Boeing 737 MAX-a röviddel a felszállást követően zuhant a tengerbe.

Dönthetnek a légiutaskísérők

Az USA légügyi hatósága még nem tiltotta ki a Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-eseket. Az EASA döntése után az American Airlines, a Southwest, a United, az Air Canada, a Westjet és a Copa maradtak a típus üzemeltetői.

Az American Airlines-nak jelenleg 24 darab Boeing 737 MAX 8-as típusú repülőgépe van, amivel érthető módon nem szívesen utaznak jelenleg az ügyfeleik, sőt a személyzet egyes tagjai sem. A légitársaság ezért körlevélben jelezte a légiutaskísérőknek, hogy nem muszáj ezzel a típussal repülniük: bármikor kérhetik, hogy másik járatra osszák be őket – írja a BoardingArea.com.