Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2018.12.13
Ha valaki megkérdezi, hova érdemes idén utazni, biztosan nem számít arra, hogy az egyik elsődleges javaslatunk Lettország. Pedig több szempontból is ideális úti cél, és nem csak nyáron: vannak gyönyörű homokos tengerpartjai, miközben sokszínű kultúrája, lenyűgöző épületei és rohamosan fejlődő üzleti élete mellett sem érdemes elmenni. A Baltikumba Budapestről legkönnyebben az airBaltic heti háromszor közlekedő, közvetlen rigai járatával juthatunk el.

Miért ragaszkodnánk a sokat látogatott európai városokhoz, amikor sokkal izgalmasabb alternatívák közül is választhatunk? Riga, illetve Lettország éppen ilyen.

Mintha csak a Szilícium-völgybe csöppennénk

Ki gondolná, hogy a Baltikum egyik legszebb országa hasonlóságot mutat a napsütötte Kaliforniával? Amellett, hogy remekül el van látva homokos tengerpartokkal, a balti államokban az utóbbi időben tapasztalható startup boom mentén is hasonló sikersztori rajzolódik ki, mint a Google-nek és a Facebooknak otthont adó Szilícium-völgyben. Az Ask.fm-et és az Infogramot jegyző Lettország is magasabb fokozatra kapcsolt, és tavalyelőtt a parlament új törvény és adórendszer elfogadásával tette még vonzóbbá az országot az induló vállalkozások és a befektetők számára. A térségpezsgő üzleti életét segíti, hogy a főváros könnyen megközelíthető az airBaltic járataival, amely kiváló átszállást biztosít a balti régió országainak fővárosába.

Tele történelemmel és kultúrával!

A lett főváros, Riga nemcsak üzleti szempontból jó választás a kontinensen, kikapcsolódásra is kiválóan alkalmas. ARiga-csatorna és Daugava közt elterülő, gyönyörű óváros az UNESCO Világörökség része, macskaköves utcácskáin, a Hanza-városokra jellemző házak között akár napokig is el lehet andalogni. Semmiképp se hagyjuk ki a Szent Péter-templomot – amelyet először 1209-ben említettek a feljegyzések –, de igazi kuriózum a híres, eredetileg a XIV. században megépült Feketefejűek háza is, amely a nőtlen kereskedők céhének székháza volt. Ha felfedeztük magunknak a XIX-XX. század fordulóján épült lenyűgöző szecessziós épületegyütteseket és Európa egyik legnagyobb piacát, ne felejtsünk el tájékozódni az aktuális programokról sem, hiszen a lettek e téren is egész nyáron kitesznek magukért.

Fotó: Adamsky

Június 6. és 27. között például minden szerdán ínycsiklandó street food várja a Kalnciema negyedbe látogatókat, akik egy finom pohár bor és kellemes zene mellett, szabadtéren élvezhetik a lett vendégszeretetet, sőt a gyerekeknek is mindig akad valamilyen izgalmas program. Aki pedig kíváncsi Lettország mezőgazdasági termelőinek és kézműveseinek portékáira, június 22-én mindenképpen látogasson el a Līgo! Piacra. A kultúra és a népzene szerelmeseinek nem érdemes kihagyniuk a Lett Dal- és Táncfesztivált, ahova az ország minden tájáról érkeznek énekesek és táncosok: több tízezer résztvevő gondoskodik a felejthetetlen hangulatról.

Ha kiszakadnánk a városi forgatagból, irány a vasútállomás, ahonnan csupán 20 percnyi vonatozással elérhetjük a tengerpartot. Tippünk Jūrmala, Lettország legkedveltebb tengerparti üdülőhelye és a Balti-tenger egyik legszebb partszakasza, ahol lágy homokos és – a tenger, illetve a part tisztaságát jelző – kék zászlós strandok, friss levegő, hatalmas fenyőerdők, gyógyfürdők és wellness-szolgáltatások gondoskodnak a maximálisan pihentető kikapcsolódásról. Sőt, itt található Észak-Európa legnagyobb aquaparkja, de számos izgalmas kulturális intézmény is. Vétek lenne kihagyni például a kontinens egyik legegzotikusabb autómúzeumát, a háromszintes Rigai Motormúzeumot, ahol az állami parádékon használt tekintélyes elnöki limuzinoktól a versenyautón át Brezsnyev Rolls Royce-áig mindent megtalálunk. Nagyobb gyerekekkel kötelező!

Innen a Baltikum más városait is egyszerűen elérhetjük

Ha már Rigában vagyunk, érdemes a Baltikum többi részét is felfedezni.Az elmúlt években többször is a világ legpontosabb légitársaságának választott airBaltic járataival könnyedén átruccanhatunk Észtország fővárosába, Tallinnba, ahol Rigához hasonlóan varázslatos Hanza-házak várnak, de a Toompea negyed és a városfal is életre szóló élmény. A litván főváros, Vilnius is kihagyhatatlan – részben ma is fallal övezett belvárosa 1994 óta a Világörökség része –, de a mindössze 15 ezer fős lakosságú Palangába, Litvánia legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyére is átrepülhetünk.Sőt, a Baltikumon kívül a mesés orosz város, Szentpétervár is könnyen és kényelmesen elérhető az airBaltic járataival.

Indulhatunk? Az airBaltic Budapest Airportról induló rigai járataiért kattints ide!